Cykling


I Öje har vi miltals med slingrande skogsvägar som passar utmärkt för att cykla mountainbike på. Det är nästan ingen biltrafik alls efter dessa vägar, så med lite tur kan man få se både älg och björn.

Ett flertal av vägarna följer Ogströmmen och bjuder på fantastiskt vackra vyer där man kan sitta och njuta när det är dags för en paus.

På Biking Dalarnas hemsida (Biking Dalarna) kan du hitta några uppmärkta cykelleder i Öje.

Fiske


Vår närhet till Ogströmmen, Öjesjön och andra mindre vatten gör att vi kan erbjuda ett enastående fiske. I Ogströmmen är det framförallt harr och öring som gäller och här kan du prova lyckan med både fluga och mask.


Fiskesträckan efter Ogströmmen är cirka 9 km lång och det är gångavstånd till strömmen från grusvägarna som följer Ogströmmen. Hela sträckan är i princip orörd och saknar både slogbodar och andra rastplatser.


Minimåttet är 25 centimeter och man får ta max 5 fiskar per person och dag.


Öjesjön bjuder främst på ett fint abborr- och gäddfiske och med riktig tur kan man även få någon av sjöns sällsynta insjööringar. Vi har ett riktigt bra gäddfiske och årligen fångas gäddor på över 10 kg i Öjesjön.


Båtramp finns vid Brånens Festplats, bara någon kilometer från Öje Centrumhus. Rampen är bred och fin och består av grus, så här sjösätter du enkelt din båt.


Vill du istället fiska i någon mindre tjärn med inplanterad öring så kan vi erbjuda flera fina tjärnar efter Vallsjövägen, cirka 5 km öster om Öje.


Fiskekort kan köpas på Restaurang Vita Älgen och vandrarhemmet.

Fiskekortspriser:
Dygnskort 80:-
3-dygns turistkort 200:-
Veckokort 300:-
Årskort 400:-

Jaktskytte


Öje Jaktskytteklubb har en toppmodern skjutbana där vi kan erbjuda träning och tävling. Där finns trapshooting och en unik björnbana för mycket verklighetstrogen träning. Naturligtvis finns det även en älgbana och jaktstig.

Vi kan erbjuda helg- och veckoarrangemang med boende på vandrarhemmet och god mat i restaurangen.


Skidåkning


För dig som tycker om att åka längdskidor kan vi erbjuda både ett elljusspår på ett par kilometer och längre spår både på Öjesjön och ute i skogen.


Spåren som dras upp på sjön och i skogen är av varierande längder, gilla Öje IF på deras Facebook för att se aktuell status på spåren.


Kanot (sommar) / Långfärdsskridskor (vinter)


För den som gillar att paddla kanot har vi hela Öjesjön att erbjuda. Sjön är cirka en mil lång och har massvis med öar och vikar man kan utforska.

Kanoter och flytvästar finns att hyra på restaurang Vita Älgen och Öje Turistgård.


Även under vinterhalvåret, då isen ligger tjock, använder vi Öjesjön för våra aktiviteter.

När isen blivit tillräckligt stark plogar vi upp banor på sjöisen för långfärdsskridskor, spark och promenader. 

Gilla Öje IF på facebook för att få färska rapporter så fort banan är plogad.
Vandring


Det finns totalt cirka 50 km vandringsleder i Öje.


En mycket vacker vandringsled är leden till Gnupens naturreservat, man går cirka 4 km i orörd urskog. Väl uppe på Gnupen befinner man sig 657 m.ö.h. och har en vidunderlig utsikt och vid fint väder ser man både till Mora och Städjan.


En annan vandringsled, som är betydligt mer lättgådd, är leden till Öjsberget. Till Öjsberget tar man sig via en led som går från Vålbergets fäbod och när du kommer fram till ledens slut befinner du dig 513 m.ö.h. och har en fin utsikt över Öjesjön.


Restaurang Vita Älgen: 0280-700 70.

Öje Turistgård: 070-274 75 30.

E-mail för allt som rör ovanstående: info@oje.se