I Öje har vi miltals med slingrande skogsvägar som passar utmärkt för att cykla mountainbike på. Trafikeringen är låg efter dessa vägar, så med turen i hand kan man få span på både älg och björn. Ett flertal vägar följer självaste Ogströmmen och bjuder på fantastiskt vackra vyer att ta in både från cykelsitsen och picknickfilten.I och med byns läge vid Ogströmmen, Öjesjön och andra mindre vatten så finns möjligheter till ett enastående fiske. I Ogströmmen är det framförallt harr och öring som gäller och här kan du prova lyckan med både fluga och mask.


Fiskesträckan efter Ogströmmen är cirka 9 km lång med gångavstånd från grusvägarna som följer vattendraget. Sträckan är prima natura och saknar både slogbodar och andra rastplatser.


Minimåttet är 25 centimeter och man får ta max 5 fiskar per person och dag.

Öjesjön bjuder främst på ett fint abborr- och gäddfiske och med riktig tur kan man även få någon av sjöns sällsynta insjööringar. Vi har ett riktigt bra gäddfiske och årligen fångas gäddor på över 10 kg i sjön.


Båtramp finns vid Brånens Festplats, bara någon kilometer från Öje Centrumhus. Rampen är bred och fin och består av grus, så här sjösätter du enkelt din båt.

Vill du istället fiska i någon mindre tjärn med inplanterad öring så kan vi erbjuda flera fina tjärnar efter Vallsjövägen, cirka 5 km öster om Öje.


Fiskekort kan köpas på vandrarhemmet eller på ifiske.se.


Copyright Gunnar Olsson 2013

Öje Jaktskytteklubb har en toppmodern skjutbana där vi kan erbjuda träning och tävling. Där finns trapshooting och en unik björnbana för mycket verklighetstrogen träning. Naturligtvis finns det även en älgbana och jaktstig.


Vi kan erbjuda helg- och veckoarrangemang med boende på vandrarhemmet.För dig som tycker om att åka längdskidor kan vi erbjuda både ett elljusspår på ett par kilometer och längre obelysta spår ute på Öjesjön och i skogen.


Spåren som dras upp på sjön och i skogen är av varierande längder, så håll koll på Öje IF:s Facebook-sida för att se aktuell status på spåren.


sjosommar
plogning


För den som vill ge sig ut i kanot har vi hela Öjesjön att erbjuda. Sjön är cirka 1 mil lång, med många småöar och vikar att utforska.


Kanoter och flytvästar finns att hyra på Öje Vandrarhem.

Under vinterhalvåret då isen ligger tjock tar vi aktiviteterna ut på sjöisen. När isen lagt sig stark nog plogas det isbanor för långfärdsskridskor, spark och promenader.


Håll koll på Öje IF:s Facebook-sida för att hålla dig uppdaterad om isbanorna.Det finns totalt cirka 50 km vandringsleder i Öje.


En speciellt vacker av dessa vandringsleder är den till Gnupens naturreservat, vilken leder dig genom cirka 4 km orörd urskog. Väl uppe på Gnupen befinner man sig 657 m.ö.h. och har en vidunderlig utsikt och vid fint väder ser man både till Mora och Städjan.


En annan vandringsled, som är betydligt mer lättgådd, är leden till Öjsberget. Följer man den från dess start vid Vålbergets fäbod så finner man sig slutligen 513 m.ö.h. med en fin utsikt över Öjesjön.


unsplash